KOEkeloeren

Educatief programma

Educatief programma

Educatief programma

Ontdek ons diverse educatieve programma, afgestemd op ieders budget en interesses.

Bij het opstellen van jouw persoonlijke programma, nodigen we je uit om activiteiten te selecteren uit beide kolommen.
Neem bijvoorbeeld onze 3-daagse optie, waarbij we aanraden maximaal 2 activiteiten met boerin Leen te kiezen voor een authentieke boerderijervaring. Vul dit aan met minimaal 2 activiteiten onder leiding van de leerkracht of externe organisatie voor een gebalanceerd en boeiend programma.

Verken de mogelijkheden hieronder en creëer een unieke educatieve ervaring die past bij jouw wensen en budget. Laat leren leuk zijn en stel vandaag nog jouw ideale educatieve reis samen!

Activiteiten

Tijdens de meerdaagse op onze boerderij hebben jullie als school de unieke mogelijkheid om een gevarieerd educatief programma samen te stellen, afgestemd op zowel het budget als de interesses van de leerlingen. De educatieve activiteiten die wij aanbieden, sluiten nauw aan bij het schoolleerplan en beloven een onvergetelijke ervaring te worden.

De activiteiten worden georganiseerd per klas, met een maximum van 25 kinderen per groep. Er zijn twee soorten activiteiten waaruit gekozen kan worden. 

  1. Ten eerste zijn er activiteiten onder leiding van boerin Leen, met de ondersteuning van de leerkrachten. 
  2. Daarnaast zijn er activiteiten die worden geleid door de leerkracht zelf of door een externe organisatie.

Bij het samenstellen van het educatieve programma voor de meerdaagse kiezen jullie uit beide groepen activiteiten.

Dit flexibele systeem stelt scholen in staat om een evenwichtig en boeiend programma samen te stellen, waarbij de kinderen niet alleen leren over het boerenleven maar ook andere educatieve aspecten verkennen.

Tijdens de vrije spelmomenten kunnen de kinderen spelen in onze tuin of op de speelzolder. De leerkrachten blijven ten allen tijden verantwoordelijk voor het toezicht op de kinderen.

Op onze boerderij zijn er dagelijkse taken die moeten uitgevoerd worden. Onder begeleiding van boer Jos of boerin Leen kan een groepje kinderen hierbij helpen. Een overzichtsbord in de refter geeft aan welke taken op welk moment worden uitgevoerd, dankzij een beurtrol. ‘s Avonds is er bovendien de gelegenheid om in kleine groepen deel te nemen aan het melken van de koeien, waarvoor eveneens een beurtrol wordt gehanteerd.

a. Activiteiten met Boerin Leen

Activiteiten die worden aangeboden door KOEkeloeren onder begeleiding van boerin Leen.

Ontdek alles over melk, van bewaring tot de productie door koeien. Verken de melkstal en het koellokaal. Sluit af met het maken van een heerlijk melkdessertje of melkdrankje met tuinfruit.

💰 €3,50 per kind

Maak een eigen vers kruidenkaasje met kruiden uit de tuin en leer het kaasproductieproces kennen. Verken diverse kaassoorten.

💰 €4,50 per kind

Ontdek soorten zuivel, bespreek de gezondheid van zuivel en maak zelf natuurlijke of fruitige yoghurt.

💰 €4,50 per kind

Leer over de oorsprong van mattentaarten, ontdek wat “matten” zijn en bereid je eigen mattentaartje.

💰 €6,00 per kind

Verken het maïsveld, ontdek verschillende maïssoorten en sluit af met het maken van popcorn.

💰 €3,50 per kind

Maak kennis met graansoorten en leer over producten die van graan worden gemaakt. Bak je eigen broodje.

💰 €5,00 per kind

Onderscheid suiker- en voederbieten, leer over perspulp en ontdek het rooiproces. Proeven van een suikerbiet. Welke soorten suikers bestaan er?

💰 €3,50 per kind

Leer over aardappelsoorten, de betekenis van ploegen, eggen, poten en rooien. Verwerk zelf aardappelen tot frietjes.

💰 €4,50 per kind

Ontdek landbouwmachines, gereedschappen en voer diverse klusjes uit om de techniek op de boerderij te begrijpen. Maak een ritje met de tractor.

💰 €3,50 per kind

Steek de handen uit de mouwen in de educatieve moestuin en voer seizoensgebonden taken uit. Verwerk de groenten tot een heerlijk slaatje, soep, …

💰 €4,50 per kind

B. Activiteiten onder leiding van de Leerkracht

Activiteiten die worden aangeboden door KOEkeloeren onder begeleiding van de leerkracht.

Volg een plattegrond en ga op ontdekkingstocht op de boerderij. Los vragen op en leer meer over het boerderijleven tijdens deze interactieve wandeling.

💰 €2,00 per kind

Toon je boerenvaardigheden in diverse activiteiten en speel tegen andere teams om de beste boer of boerin van KOEkeloeren te worden. Een gevarieerde en teamgerichte ervaring. (aangepast aan verschillende leeftijdsgroepen)

💰 €3,00 per kind

Verken de omgeving rondom de boerderij en identificeer gewassen op de akkers met behulp van foto’s. Een interactieve manier om meer te leren over de diverse gewassen.

💰 €2,00 per kind

Speel golf in de weides tussen de koeien. Probeer in zo min mogelijk slagen alle holes te bereiken, maar vermijd de koeienvlaaien voor extra uitdaging en plezier.

💰 €2,00 per kind

Los puzzels en raadsels op in deze ludieke escaperoom en kraak de code om te ontsnappen. Een speelse en uitdagende activiteit die de samenwerking en denkvaardigheden bevordert. (Aangepast aan verschillende leeftijdsgroepen)

💰 €3,00 per kind

Verken de akkers en ontdek de verscheidenheid aan bermplanten. Gebruik zoekkaarten om te bepalen welke planten vrienden of vijanden van de akker zijn.

💰 €2,00 per kind

C. Activiteiten met externe partner Mieke Evenepoel

Activiteiten die worden aangeboden door externe partner Mieke Evenepoel.

De beleefboederij ligt midden in Bruegels landschap. Deze wereldberoemde kunstenaar heeft hier zo’n 400 jaar geleden dan ook rondgewandeld om te kijken hoe de boeren en gewone mensen leefden. Feesten, werken op het veld, jagers in het bos, … hij maakte er de mooiste schilderijen over.
Maar Bruegel werd in zijn tijd vooral bekend door de prenten die van zijn tekeningen werden gemaakt, want niet iedereen had zoveel geld om een groot doek te kunnen kopen. Wat social media vandaag is, was de drukkunst in die tijd. Wij gaan net als die drukkers toen en illustratoren nu, monsters, mensen en dieren uit de tekeningen van Bruegel omzetten op een plaatje zodat we die verschillende keren kunnen drukken. Maar hoe meer persoonlijke toetsen, hoe liever de oude meester het zou hebben!

💰 €175 per groep (max 24 personen) met mogelijkheid subsidieaanvraag tot €100

⏰ 100 min

Molenliedjes niet verloren laten gaan, dat is het opzet van Draai, Draai Meuleke. Kinderen opnieuw aan het zingen en dansen krijgen op deze oude liedjes, daar gaan we voor!
De kelen worden gesmeerd, de dansbenen opgewarmd. De liedjes en dansen worden aangepast aan de leeftijd. Dat het er vrolijk aan toe zal gaan, dat is zeker. Als er even op adem moet gekomen worden, vertelt Mieke graag al eens een sappige legende of leuke molenweetjes. Als daar vraag naar is, kunnen we ook de focus leggen op zelf muziek maken: we pikken er één liedje uit dat we met boomwhackers en klankstaven helemaal zelf leren spelen.

💰 €4,00 per kind (max groep van 25 lln) – minimumprijs per groep: €60,00

⏰ 60 min

Als de koeien gemolken zijn, de stallen proper, de tanden gepoetst en het stro uit de haren gekamd, dan is het tijd voor verhalen! Ooit al gehoord van de Krak van Leberg? Enig idee wat er aan de hand was met het kruis van de Kapel van de Woestijn? En waarom heet het daar rond de boerderij eigenlijk zo? Waarom leven uilen ’s nachts?
Legendes… als je in het Pajotse landschap rondloopt, lijken ze er gewoon rond te hangen. Mieke pikt ze graag uit de boerenlucht en vertelt de verhalen alsof ze er zelf bij was geweest en wisselt ze af met een liedje tussendoor. Naargelang de luisteraars, past ze de verhalen aan hun leeftijd aan.
Of die dan verteld worden in de stal, buiten rond een vuurtje of in te stro, dat spreken we de dag zelf af met boer Jos!
De kelen worden gesmeerd, de dansbenen opgewarmd. De liedjes en dansen worden aangepast aan de leeftijd. Dat het er vrolijk aan toe zal gaan, dat is zeker. Als er even op adem moet gekomen worden, vertelt Mieke graag al eens een sappige legende of leuke molenweetjes. Als daar vraag naar is, kunnen we ook de focus leggen op zelf muziek maken: we pikken er één liedje uit dat we met boomwhackers en klankstaven helemaal zelf leren spelen.

💰 €60,00 per groep (max 50 personen)

⏰ 45 min

D. Activiteiten met regionaal landschap pajottenland en zennevallei

Activiteiten die worden aangeboden door Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. Deze activiteiten gaan door op of rondom KOEkeloeren. 

Het gaat niet zo goed met onze wilde bijen. Ze vinden niet genoeg eten en nestplaatsen zijn er ook niet meer in overvloed. Daar gaan we samen iets aan doen! Na het interactieve verhaal over de bijtjes Solly en Bie maken we samen een klas-insectenhotel. Daarna kruipen we in de huid van een bijtje en spelen we de stuifmeelrace.

💰 €4,00 per kind + €12,00 vervoerkost gids

⏰ 120 min

De leerlingen gaan aan de slag met rugzakjes vol onderzoeksmateriaal.
Een bos is een plek van onschatbare waarde. Boris de bos-trol woont in het bos en heeft iets leuks bedacht. Om het bos te leren waarderen, mogen kinderen zoeken naar de bosschat. Opdrachten over bosplanten en -dieren maken de speurtocht extra spannend. Per opdracht kunnen ze een sleutel winnen en één van die sleutels past op de schatkist. Aan hen om de opdrachten tot een goed einde te brengen! De leerlingen gaan aan de slag met rugzakjes vol onderzoeksmateriaal.
Ze leren bladeren en vruchten herkennen, leren over het verschil tussen een naald- en een loofboom. Ze ontdekken wat er leeft op een boom of struik. Ze spelen het eiken- en het vlierspel. Op het einde weten ze waarom bomen nuttig zijn voor mensen.

💰 €3,00 per kind + €12,00 vervoerkost gids

⏰ 120 min

Volgens bijgeloof brengen zwaluwen geluk. Daar waar een zwaluw zijn nest bouwt, zal voorspoed heersen en de bliksem niet inslaan. Waar zou die Boerenzwaluw dan het liefst zijn nest bouwen? Leerlingen kunnen dit zelf ontdekken tijdens het Boer-en-Zwaluwspel, vol knotsgekke opdrachten en interessante weetjes over het leven van de Boerenzwaluw en de boerderij waar hij woont. De leerlingen maken kennis met het leven van de Boerenzwaluw en het landbouwbedrijf dat hij uitkiest om zijn jongen groot te brengen.

💰 €3,00 per kind + €12,00 vervoerkost gids

⏰ 120 min

Alle hens aan dek voor onze ‘boerennatuur’, want het gaat niet goed met onze akkervogels. Na een educatieve akkervogelwandeling wordt het akkervogelspel gespeeld. De leerlingen worden voor één moment akkervogel en ontdekken dat overleven niet zo simpel is.

💰 €3,00 per kind + €12,00 vervoerkost gids

⏰ 150 min

E. op uitstap

Activiteiten die worden aangeboden door een externe organisatie onder begeleiding van de leerkracht.

Aan de voet van de Kesterheide in Gooik, langs de oude trambedding, ligt de hoeve van De Paddenbroek met een unieke hoogstamboomgaard, poelen, ecologische moestuin, bakoven en bijenhal. Plattelandscentrum Pajottenland – Paddenbroek wil iedereen, ook jou, warm maken voor natuur en landschap!
In het plattelandscentrum gaan natuur, landbouw, toerisme, duurzaamheid en streekidentiteit samen. Zowel scholen, verenigingen, groepen als individuele bezoekers kunnen er terecht. Door het organiseren van natuur- en milieueducatie kunnen leerlingen proeven van de streek en kennis maken met de bijzondere natuur en het landschap.
Het Regionaal Landschap staat in voor de Natuur- en Milieueducatie van het Plattelandscentrum. Er is een aanbod van begeleide pakketten op het domein zelf en vanuit Paddenbroek wordt ook educatie in de hele regio Pajot & Zenne versterkt. Daarnaast beschikken ze hier ook over een hele leuke speeltuin, waar de kinderen zich kunnen uitleven terwijl de volwassenen genieten van een welverdiende rust op het terras van het fiets- en wandelcafé Paddenbroek. Terwijl de kleintjes ravotten en plezier maken, kunnen de begeleiders ontspannen en genieten van een verfrissend drankje of een heerlijke maaltijd, terwijl ze een oogje in het zeil houden vanaf het terras.

Bekijk hun aanbod via de volgende link:
https://www.pajot-zenne.be/projecten/plattelandscentrum-paddenbroek

KOEkeloeren helpt jullie graag bij het eventueel boeken van een activiteit op Paddenbroek, zodat jullie optimaal kunnen genieten van alles wat deze prachtige locatie te bieden heeft.

💰 Prijzen op website paddenbroek, toegang tot domein en speeltuin gratis

📍 Paddenbroekstraat 12 – 1755 Gooik (5 km vanaf KOEkeloeren beleefboerderij)

 

Waardevolle oude instrumenten zoals de hommel, doedelzak, draailier, klompviool, rommelpot, hakkebord, rinkelbom, diatonische accordeon en fijfer geven je al hun geheimen prijs in het Volksinstrumentenmuseum in Gooik. Deze instrumenten uit de volksmuziek komen samen met oude prenten, partituren, vliegende blaadjes en andere archiefstukken uit de verzameling van Herman Dewit en Rosita Tahon, oprichters van ‘t Kliekske en de Volksmuziekgilde. Deze unieke collectie is dankzij de gemeente Gooik te bewonderen in een eigentijds museum in het gemeenschapscentrum De Cam. Je kan het museum gerust zonder gids bezoeken, maar de instrumenten komen pas echt tot leven tijdens een interactieve rondleiding. Een echte muzikant geeft dan een uitgebreide demonstratie van de instrumenten die je in het museum kan zien. En wie weet mag jij ook eens proberen! Terwijl de ene groep een rondleiding krijgt, kan de andere groep vrij spelen op het oude atletiekterrein Houteman met speeltuin.

💰 €60,00 per groep (max 25 lln)

💰 €90,00 voor 2 aaneensluitende rondleidingen

⏰ 60 min

Voorbeeld

Tweedaagse met één overnachting:

2 activiteiten: 1 met boerin Leen en 1 andere activiteit

Driedaagse met twee overnachtingen:

4 activiteiten: Max 2 met boerin Leen en min 2 andere.

Vierdaagse met drie overnachtingen:

6 activiteiten: Max 3 met boerin Leen en min 3 andere.

Vijfdaagse met vierovernachtingen:

8 activiteiten: Max 4 met boerin Leen en min 4 andere.

Scroll naar boven