KOEkeloeren

Boerderijklassen

Boerderijklassen

Boerderijklassen

Ons programma voor een meerdaagse boerderijbeleving is toegankelijk voor leerlingen vanaf de 3de kleuterklas tot en met het 6de leerjaar. Tijdens een meerdaags arrangement worden alle maaltijden door onze kok bereidt.

Scholen hebben de vrijheid om te kiezen voor een verblijf van 1 tot 4 overnachtingen, afhankelijk van hun voorkeuren. Het hele schooljaar door staan de deuren van KOEkeloeren beleefboerderij open om deze bijzondere ervaring mogelijk te maken. Het biedt niet alleen een educatieve meerwaarde, maar ook de gelegenheid voor leerlingen om samen te werken, te ontdekken en te genieten van het boerenleven.

Daarnaast nodigen we secundaire scholen uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over de mogelijkheden voor een aangepast meerdaags verblijf. We streven ernaar om ook oudere leerlingen te betrekken en hen een verrijkende ervaring te bieden die past bij hun leerdoelen en interesses. Het doel is om een diverse en boeiende boerderijervaring te bieden die aansluit bij de behoeften van verschillende onderwijsniveaus.

Aankomst

Op de dag van aankomst kijken we er naar uit jullie te verwelkomen vanaf 10 uur. Jullie avontuur begint met een hartelijke kennismaking met de boer en boerin, gevolgd door een boeiende rondleiding waarbij jullie vertrouwd raken met het uitgestrekte terrein en de belangrijke afspraken op onze boerderij. Na deze introductie is het tijd om naar jullie kamers te gaan, waar jullie de bedden kunnen opmaken en je snel thuis kunnen voelen. Om alles soepel te laten verlopen, raden we aan de kamerverdeling al op voorhand op school te regelen. 

Vertrek

Op de dag van vertrek starten we in de ochtend met een laatste boerderijactiviteit. In de namiddag worden er geen geleide activiteiten meer verzorgd door de boerin, maar jullie hebben de vrijheid om te kiezen voor een eigen uitstap of een zelfgeorganiseerde activiteit. De speelzolder en tuin staan tot jullie ter beschikking voor ontspanning en plezier.
Belangrijk om te weten is dat de slaapkamers tegen 10 uur dienen te worden ontruimd. Na dit tijdstip is het niet meer mogelijk om de bovenverdieping te betreden.

Voorbeeld 3-daagse

(*) Avonden en vrij spel momenten worden door de leerkrachten zelf ingevuld. Er is een beperkt aanbod van avondactiviteiten die je vrijblijvend kan bij boeken.

Activiteiten

Tijdens de meerdaagse op onze boerderij hebben jullie als school de unieke mogelijkheid om een gevarieerd educatief programma samen te stellen, afgestemd op zowel het budget als de interesses van de leerlingen. De educatieve activiteiten die wij aanbieden, sluiten nauw aan bij het schoolleerplan en beloven een onvergetelijke ervaring te worden.

De activiteiten worden georganiseerd per klas, met een maximum van 25 kinderen per groep. Er zijn twee soorten activiteiten waaruit gekozen kan worden. 

  1. Ten eerste zijn er activiteiten onder leiding van boerin Leen, met de ondersteuning van de leerkrachten. 
  2. Daarnaast zijn er activiteiten die worden geleid door de leerkracht zelf of door een externe organisatie.

Bij het samenstellen van het educatieve programma voor de meerdaagse kiezen jullie uit beide groepen activiteiten.

Dit flexibele systeem stelt scholen in staat om een evenwichtig en boeiend programma samen te stellen, waarbij de kinderen niet alleen leren over het boerenleven maar ook andere educatieve aspecten verkennen.

Tijdens de vrije spelmomenten kunnen de kinderen spelen in onze tuin of op de speelzolder. De leerkrachten blijven ten allen tijden verantwoordelijk voor het toezicht op de kinderen.

Op onze boerderij zijn er dagelijkse taken die moeten uitgevoerd worden. Onder begeleiding van boer Jos of boerin Leen kan een groepje kinderen hierbij helpen. Een overzichtsbord in de refter geeft aan welke taken op welk moment worden uitgevoerd, dankzij een beurtrol. ‘s Avonds is er bovendien de gelegenheid om in kleine groepen deel te nemen aan het melken van de koeien, waarvoor eveneens een beurtrol wordt gehanteerd.

Voorbeeld

Tweedaagse met één overnachting:

2 activiteiten: 1 met boerin Leen en 1 andere activiteit

Driedaagse met twee overnachtingen:

4 activiteiten: Max 2 met boerin Leen en min 2 andere.

Vierdaagse met drie overnachtingen:

6 activiteiten: Max 3 met boerin Leen en min 3 andere.

Vijfdaagse met vier overnachtingen:

8 activiteiten: Max 4 met boerin Leen en min 4 andere.

Vrij spel

Tijdens de vrije spelmomenten krijgen de kinderen de kans om zich helemaal uit te leven op onze boerderij. De tuin biedt een speelparadijs waar ze kunnen rennen, ontdekken en genieten van de buitenlucht. Voor de dierenliefhebbers is er de mogelijkheid om te knuffelen met de kippen en konijnen, waardoor ze een unieke interactie hebben met de boerderijdieren.

Daarnaast is er een speelzolder waar de kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Vanaf de passerelle en de ramen op het bovenverdieping hebben ze te allen tijde een prachtig uitzicht op de stal, waardoor ze een glimp kunnen opvangen van het dagelijkse leven van de boerderijdieren. Het welzijn van onze dieren staat altijd voorop, daarom zorgen we ervoor dat het rustig blijft voor hen.

Voor de veiligheid van zowel de kinderen als de dieren zijn de stallingen enkel toegankelijk onder begeleiding van de boer of boerin. Dit zorgt ervoor dat de kinderen op een verantwoorde manier in contact kunnen komen met de boerderijdieren en de boerderijomgeving.

‘s Avonds krijgen geïnteresseerde kinderen de unieke kans om in kleinere groepjes een kijkje te nemen in de melkput en zelfs te helpen bij het melken van de koeien. Voor deze activiteit wordt een beurtrol opgesteld, zodat alle geïnteresseerde kinderen de kans krijgen om dit bijzondere proces van dichtbij te ervaren.

Belangrijk is dat gedurende alle activiteiten de leerkrachten te allen tijde verantwoordelijk blijven voor het toezicht op de kinderen. We streven ernaar om een veilige en leerrijke omgeving te creëren waarin de kinderen zich volop kunnen ontwikkelen en genieten van de unieke ervaringen die onze boerderij te bieden heeft.

Maaltijden

Wat de maaltijden betreft, worden alle gerechten in de keuken van KOEkeloeren bereid. De dag begint om 8u00 met een stevig ontbijt, gevolgd door soep en een warme maaltijd om 12u00 ‘s middags. Om 16u staat er een vieruurtje klaar, en de avondmaaltijd wordt geserveerd om 18u00.
Gedurende de dag is er te allen tijde gelegenheid om water te drinken.

Speciale dieetwensen en allergieën worden met zorg behandeld; deze informatie kan worden doorgegeven via het inlichtingenblad.

Na elke maaltijd wordt van de kinderen verwacht dat ze de tafels afruimen, de afwas op de daarvoor bestemde kar plaatsen en de refter even schoonvegen. Leerkrachten kunnen een rooster instellen om deze taken te verdelen. Op deze manier ontstaat er een gedeelde verantwoordelijkheid, waardoor we samen zorgen voor een opgeruimde en gezellige sfeer op de boerderij.

Avonden

‘s Avonds bieden we jullie de flexibiliteit om de ervaring van de meerdaagse nog verder te verrijken door optioneel een avondactiviteit bij te boeken.

Voor leerkrachten die graag een persoonlijke touch willen toevoegen, staat een beamer en scherm tot jullie beschikking. Dit biedt de mogelijkheid om zelf een programma in elkaar te steken, bijvoorbeeld met foto’s en video’s van de belevenissen van die dag, het organiseren van een filmavond of een leuke spelletjesavond.

We moedigen creativiteit en betrokkenheid aan en willen ervoor zorgen dat jullie als leerkrachten de ruimte hebben om de avonden op een manier in te vullen die past bij de interesses en behoeften van jullie groep. Of het nu gaat om ontspanning of educatie, de avonden vormen een waardevol onderdeel van de totale ervaring op onze boerderij.

Scroll naar boven